Osmancık yolu 4.km - Çorum / TURKEY

Saten Boya Nasıl Yapılır?

Saten alçı, macun veya sentetik pasta çekilerek pürüzlerden arındırılmış yüzeylere uygulanan örtücülüğü yüksek, dayanıklı, kullanımı kolay ve görünüşü estetik bir duvar boyası çeşidi olan saten boya su bazlı bir boya değildir. İnceltme işlemi sentetik tinerle gerçekleştirilir ve uygulama bitiminde yağlı boyaya benzer bir görünüm sunar. 

Saten boya oturma odası, salon, yatak odası ve apartman iç cepheleri için sıkça tercih edilen bir boya çeşididir. Kullanım kolaylığını silinebilir özellikte olmasıyla sağlar. Uygulaması su bazlı plastik boyalara oranla zordur. Başarılı bir boyama yapabilmek için en az iki katman boya sürmek gereklidir. Saten boya uygulaması yapmadan önce saten boyanın tek katla kapatıcılık sağlamayacağını göz önünde bulundurup, boya miktarı ona göre ayarlanmalıdır.

Eğer bir yüzeye saten boya ilk defa uygulanıyorsa bir kat astar uygulayıp kurumaya bırakılmalıdır. Yüzeyin kuruması sağlandıktan sonra, sonraki katlar, rulo fırça tek yöne doğru hareket ettirilerek sürülüp dalgalı görünüm oluşmasının önüne geçilmelidir. Eğer daha önce saten boya uygulaması yapılmış bir yüzey üzerinde çalışacaksanız, öncelikle nemden veya başka dış etmenlerden zarar görerek kabarmış eski boyayı kazıyıp zımparalamak gereklidir. Yüzeyde oluşacak bölgesel farklılıklar da saten alçı, macun veya sentetik pasta yardımıyla düzeltilmelidir. Düzeltilmiş yüzeye uygulanan ürün kurumadan saten boya uygulamasına başlanmamalıdır. Boya uygulamasına başlandığında ise daha önce bahsedildiği şekilde rulo fırça tek yöne doğru hareket ettirilmelidir.

Saten boya uygulaması sırasında boyanın ele, yüze ve gözlere temasından kaçınılmalıdır. Gözlerde koruyucu bir gözlük, yüzde maske, ellerde eldiven kullanılması önerilir.  Boyanın temas ettiği yüzeyler uygulama bitiminde sentetik tinerle boyadan arındırılmalıdır. Boya kutularının ağzı hiç hava girişi sağlanmayacak şekilde kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Uygulama sırasında fazla boya kullanımına ve yüzeyde damlama oluşmasının önüne geçmek için rulo ızgarası mutlaka kullanılmalı; rulo fırça, fazla boyadan arındırılmalıdır.

Her saten boya uygulamasında temiz fırçalar ve rulolar kullanılmalıdır. Fırça ve rulolar da uygulama sonrası kurumadan derhal sentetik tinerle temizlenerek aynı fırçanın defalarca kullanımı sağlanabilmektedir. Eğer boya temizlenmeden fırça üzerinde kurursa, fırça artık kullanım dışı kalmıştır. Boya yapılan mekana ateşle yaklaşılmamalı ve siga içilmemelidir.    

En yeni renk trendlerinden haberdar olun